Piaci lehetőségek

A szemescirok piaci lehetőségei folyamatosan bővülnek a hazai és az exportpiacokon egyaránt.

Szarvasmarha-takarmány

A szemescirok megbízható komponense a takarmánykeverékeknek, energia- és beltartalmi értékei nem maradnak el a kukoricától és más szemes takarmánytól. Magasabb (11-12% körüli) fehérjetartalma különösen fontos szempont. Akár húshasznú, akár tejelő állományról van szó, a szemescirokkal úgy csökkenthetjük a takarmányozás költségeit, hogy közben a szárazanyag-bevitel, a tejhozam/tejzsír % és a szaporodási teljesítmény nem változik.

Sertéstakarmány

A szemescirok és a cirok DDGS költséghatékony energiaforrást biztosít a sertések számára is: jól emészthető aminosavak, megfelelő foszfortartalom és zsírsav-tartalom jellemzi e növényt. Teljesen kiváltható vele a búza, árpa vagy a kukorica a keverékekben, mivel a modern hibridek a kukorica beltartalmi értékeinek 99-100%-át tartalmazzák.

Baromfitakarmány

A baromfik takarmánykeverékeinek fő összetevőjeként is megállja a helyét a szemescirok. Nyersfehérje-tartalma és aminosav profilja, valamint ezek emészthetősége, továbbá a zéró tannintartalom mind hozzájárul a cirok maximális hasznosításához. A feldolgozott takarmányok mellett az aprómagként madáreleségbe kerülő cirok is jó piaci lehetőséget jelent.

Emberi fogyasztás

A rizs, a búza, a kukorica és a burgonya után az ötödik legfontosabb élelem a világon, napjainkban 500 milliónál is több embertársunk alapvető élelmiszere. Íze mellett energiatartalma, valamint cink-, vas- és B-vitamin tartalma miatt is remek táplálék. A gluténmentes hibridekből készült termékek a gluténérzékeny fogyasztóknak is alternatívát kínáltnak.